'Een nieuwe outfit zorgt ervoor dat klanten vaak met veel meer zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in gaan.'
'Mooie, nette en goede kleding.
Ik ben heel professioneel en prettig geholpen.'
Senna Bouteba, Start Foundation
'Start Foundation steunt Dress for Success, omdat je bij werkgevers maar één keer een eerste indruk maakt.'
previous arrow
next arrow
Slider

Dress for Success-verhalen

De Werkacademie Zoetermeer

Zwart, blauw, haar vast of los? Hak of platte zool? Stropdas of geen stropdas? Eindelijk een sollicitatiegesprek maar WAT moet ik aan? Wat wil ik uitstralen?

Elke 6 weken zijn wij blij met de workshop die Dress for Success komt geven. De Werkacademie begeleidt kandidaten naar werk met succes! En deze workshop is daar een perfecte aanvulling voor. Gedreven zetten de vrijwilligers alle benodigdheden klaar om een geweldige interactieve workshop neer te zetten en  nemen de kandidaten mee in de zoektocht naar gepaste kleding bij de juiste job.

Dress for Success slaagt er steeds weer in, om wat bij de klant past, in kleding en presentatie te weerspiegelen. Het is duidelijk merkbaar dat zij de expertise in huis hebben en de klant het extra zelfvertrouwen kunnen geven wat juist dan zo hard nodig is. In de workshop krijgen de klanten inzicht in wat handig is en wat je beter niet aan kan doen. Na de workshop kunnen kandidaten zich opgeven om naar Dress for Success te komen voor een persoonlijk kledingadvies. Alle aandacht voor de klant! Wat wij terugkrijgen van de klanten is dat ze blij zijn met het advies. Niet alleen voor het sollicitatiegesprek maar ook in het algemeen om zichzelf beter te kunnen presenteren door de bijdrage van een volledige outfit  en enthousiaste vrijwilligers.

Reactie van de kandidaten:

“Ik zie er beter uit en daardoor voel ik mij ook zelfverzekerder “

“De vrijwilligers van Dress for Succes stellen mij op mijn gemak en kijken samen met mij wat nodig is. WOW wat een gave outfit.”

Antoinette

Na een turbulente tijd – met veel onzekerheid en onrust bij haar vorige werkgever – kwam er in het voorjaar van 2012 een einde aan Antoinette’s carrière van ruim 9 jaar. Vele onsuccesvolle sollicitaties (overgekwalificeerd, te oud, etc.) volgen. En wanneer Antoinette ook op privé gebied een aantal tegenslagen moet incasseren, daalt haar zelfvertrouwen naar een dieptepunt: ‘het afgelopen jaar liep ik echt met mijn hoofd en schouders naar beneden’.

Tot haar eerste bezoek aan de winkel van Dress For Success. Haar eerste bezoek ging overigens niet zonder slag of stoot: ‘ Ik moest echt even over een drempel van trots heen stappen. Ik had namelijk al eerder over Dress van Success gelezen, maar was te trots om eenmalig kleding te lenen om dat vervolgens weer terug te geven.’

‘Uiteindelijk heeft mijn DWI-begeleider mij overgehaald en na enthousiaste aanmoedigingen van mijn kinderen, stond ook ik volledig open voor deze ervaring’.  Uiteindelijk blijkt Dress For Success Antoinette’s eerste stap naar hernieuwd zelfvertrouwen te zijn. Antoinette: ‘ Het bezoek aan de winkel heeft mij enorm verrast. Tegen verwachting in was er volop keuze aan zakelijke, maar vlotte en nette kleding.’

‘Het personeel voelde als een warm bad: Met veel aandacht hebben de stylisten me uiteindelijk gekleed in een verfrissende en kleurrijke outfit, terwijl ik normaal gesproken een erg behouden kledingkeuze heb. Met tranen in mijn ogen heb ik ze omhelsd, omdat ik niet kon geloven dat ik er zo goed uit kon zien – mijn zelfvertrouwen steeg direct.’

‘Met het vernieuwde zelfvertrouwen is Antoinette’s eerste sollicitatie – in nieuwe outfit- direct succesvol. Helaas komt ze de laatste ronde niet door, maar wordt ze direct weer uitgenodigd voor een nieuwe sollicitatie. Antoinette werkt nu als commerciële medewerkster binnendienst bij een internationale organisatie.

Karen

Ze hoort het zichzelf nog zeggen: “Ik heb zo weer een baan”. In 2011 nam ze ontslag en richtte ze haar eigen bedrijf in web design op. Maar de omzet viel tegen en dus moest ze op zoek naar een nieuwe baan. Aanvankelijk dacht Karen dat het geen probleem zou zijn: ze werkt al sinds haar 15e, is mondig en heeft ervaring in uiteenlopende sectoren. Maar de realiteit valt anders uit. Inmiddels heeft haar optimisme plaatsgemaakt voor wanhoop. Er blijkt bijna niemand in haar geïnteresseerd en als alleenstaande moeder heeft ze moeite om rond te komen. Van een energieke en zelfverzekerde vrouw verandert ze in een paar jaar tijd in een teruggetrokken vrouw met weinig zelfvertrouwen. Sinds kort is Karen ook klant bij de voedselbank. De twee sollicitatiegesprekken die ze de afgelopen drie jaar tijd had, liepen op niets uit.

Toch heeft ze sinds kort weer een beetje hoop. Via een arbeidscoach kwam ze terecht bij Dress for Success en na een paar uur verliet ze de winkel met een gloednieuwe, prachtige outfit, een kappersbon én een bak aan nieuw zelfvertrouwen. Ze zegt: “Ik kreeg daar echt een koninklijke behandeling. Iedereen was vriendelijk en attent en wilde me écht helpen. Mijn bezoek aan Dress for Success heeft me een geweldige boost gegeven. Ik had hier ’s morgens een afspraak en diezelfde middag ging ik al op sollicitatiegesprek. Uiteindelijk bleek ik niet de beste kandidaat, maar dat kwam niet door mijn uitstraling of presentatie. Die waren perfect. Dankzij mijn herwonnen zelfvertrouwen durf ik nu ook beter voor mezelf op te komen en opnieuw te hopen dat ik weer een leuke baan ga vinden. Dank je wel, lieve mensen bij Dress for Success.”

Richard

‘Ik ben een ondernemer van 55 jaar. Twee jaar geleden ging mijn bedrijf failliet. Ik werd mijn huis uitgezet en belandde op straat en had helemaal geen geld meer om van te leven. Tot overmaat van ramp liep mijn huwelijk mis en ben ik geschieden. Ik was zeer ongelukkig en heb wel zo’n maand of vijf op straat geleefd. Op een dag zat ik op een bankje in het park waar ik iedere dag naar toe ging en raakte ik in gesprek met iemand die mij vertelde dat ik naar de gemeente kon gaan, omdat ik recht had op een uitkering. Na een aanvankelijke aarzeling ben ik naar de gemeente gestapt, want een leven op straat is het ook niet. Via de afdeling Werk & Inkomen ben ik een traject gaan volgen om mijn leven weer op orde te krijgen, te bekijken wat ik weer zou kunnen gaan doen. Door aan dit traject deel te nemen ben ik in aanraking gekomen met Dress for Success in Utrecht.

Toen ik uit het pashokje stapte was ik weer helemaal terug in mijn element. De dames van de winkel vonden dat ik helemaal in het pak hoorde! Het maakte mij weer helemaal blij met mijzelf. Ik stond voor de spiegel en dacht “Yes”.

Ik ben er weer helemaal bovenop gekomen. Mijn zelfvertrouwen en geloof in mijzelf heb ik weer langzaam kunnen opbouwen. Ik heb een behoorlijke tijd ondersteuning van de gemeente gehad en nu kan ik mijzelf weer onderhouden en heb ik mijn leven weer op orde. Ik ben opnieuw een bedrijf gestart en ik ben nu langzaam dit bedrijf aan het uitbouwen. Ik ben Dress for Succes Utrecht en de gemeente dankbaar dat zij dit mogelijk hebben gemaakt voor mij. Ik heb mijzelf weer teruggevonden.’

Rebecca

Sinds 2002 had ik mijn eigen bedrijf in managementconsultancy en bedrijfsadvisering. Mijn man had een goede baan en met de kinderen ging alles prima. Alles gezond en ok. Totdat in 2008 de crisis kwam en mijn business zo goed als stil kwam te liggen. Opdrachtgevers hadden meer tijd nodig om te beslissen en uiteindelijk werd het project of de opdracht voor onbepaalde tijd opgeschort.

In het begin heb je nog een beetje financiële reserve, maar met een gezin ben je daar snel doorheen. En toen verloor ook mijn man zijn werk en zaten we met z’n tweeën thuis. In het begin ben je nog selectief bij het zoeken naar nieuwe opdrachten. Maar na verloop van tijd ben je bereid om alles aan te nemen. Niet alleen qua werk, maar ook qua financiële steun en praktische hulp.

Toen ik in de gaten kreeg dat ik mijn bedrijf niet zo snel terug op de rails zou krijgen, besloot ik te gaan solliciteren naar banen. Weer in loondienst betekende voor mij ‘een stap terug’ maar het was nodig. Zo kon het niet langer. Maar door die lange tijd thuis gezeten te hebben, had ik niets meer in de kast hangen wat netjes genoeg was om op sollicitatiegesprek te gaan. En zo kwam ik bij Dress for Success terecht. Zoals ik al zei, ben je na verloop van tijd bereid om alle hulp aan te nemen. En dan dus ook gratis kleding.

Ik heb nu twee sollicitatiegesprekken achter de rug. Ik heb nog geen baan, maar ik voel me wel gesteund door Dress for Success in mijn nieuwe outfit. Het heeft me een duwtje in de rug gegeven om door te zetten. Ik kom er wel. Wacht maar af.’

Marjan

‘Na het kiezen van de kleuren, die ik inderdaad erg bij mij vind passen, zijn de vrijwilligers kleding gaan kiezen voor mij. Van alles heb ik aangekregen, het ene nog leuker dan het ander. Ik kreeg goed advies en er werd goed ingeschat wat mij zou staan. Ik heb van alles geprobeerd en dat zorgde toch voor een paar leuke en verrassende looks. Als laatste nog een beetje make-up en WAUW, wat staat blauw me eigenlijk goed! Ik werd geholpen door 2 vriendelijke dames. Zij dachten goed mee, keken naar wat mij stond én wat ik leuk vond. Ik vond het in één woord GE-WEL-DIG! Ik ben met een leuke outfit naar huis gestuurd. Als ik nu niet aangenomen word, dat weet ik het niet meer hoor! Maar het zal zeker niet aan mijn outfit liggen 🙂 Nogmaals bedankt!’

Ans

Na een dienstverband van 28 jaar verloor ik mijn baan. Ik had een geweldige tijd achter de rug bij mijn werkgever, maar door de economische problemen ging het snel bergafwaarts met het bedrijf. Ik ben/was niet de enige, maar je blijft heel lang hopen dat het weer een keer beter gaat en vooral, dat je je baan kunt behouden. Ik ben na mijn scheiding blijven werken, en heb dat altijd goed kunnen combineren met de zorg voor de kinderen. Op mijn man hoefde ik al jaren niet meer te rekenen: in financieel opzicht stond ik er alleen voor.

Helaas ging het mis. En daar zit je dan, thuis, verdrietig, boos en opstandig. Je hebt er niet om gevraagd om in deze situatie terecht te komen en hoe kom je in hemelsnaam op deze leeftijd weer aan werk? En we hebben het geld hard nodig: twee studerende kinderen kosten veel geld, elke maand opnieuw. We willen ze graag ook een relatief onbezorgde studietijd geven, dus thuis blijven en vervroegd aan mijn pensioen beginnen was niet aan de orde. Los van het feit dat ik daar ook echt de middelen niet voor heb.

Hoeveel sollicitatiebrieven ik verstuurd heb, weet ik niet meer. Ontelbaar veel. En de keren dat ik daadwerkelijk op gesprek mocht komen, zijn op één hand te tellen. En ondertussen verstrijkt de tijd, besteed je het geld dát er is aan je kinderen. En uiteindelijk raakt je spaargeld op en kom je in de bijstand terecht.

Toen ik vervolgens, door goede tips van vrienden, toch een keer ergens op gesprek mocht, had ik eigenlijk niets om aan te trekken. En toen was daar Dress for Success. Met veel persoonlijke aandacht kreeg ik een geweldig kledingadvies en een mooie outfit mee. Ik heb me in tijden niet zo gewaardeerd gevoeld. En dat gaf me vleugels! Sinds kort ben ik aan het werk. Het is maar voor drie dagen in de week, maar ik verdien weer mijn eigen geld en daar ben ik trots op . Dank je wel lieve mensen bij Dress for Success.’

Anja

‘Ik ben een vrouw als zovelen. Tot een paar jaar terug had ik een leuke administratieve baan bij een handelsonderneming. Ik kon prima voor mezelf zorgen, had een leuke vriendenkring, lieve familie en het leven lachte me toe. Totdat het noodlot toesloeg. Ik kreeg een auto-ongeluk. Op het eerste gezicht leek het allemaal mee te vallen en was alleen mijn auto total loss. Maar mijn rug-en nekklachten gingen niet over. Hoewel ik aanvankelijk weer gewoon aan het werk gegaan ben, moest ik me steeds vaker ziekmelden en op een gegeven moment ging het niet meer. Ik zal het kort houden: uiteindelijk verloor ik mijn baan en kwam ik in de WW terecht. Doordat ik qua inzetbaarheid niet sterk was, lukte het me niet om snel een nieuwe baan te vinden; terwijl ik daar toch echt heel veel aan gedaan heb. Dus zo belandde ik een paar jaar geleden in de bijstand. Met mijn salaris van vroeger kon ik prima rondkomen, maar nu, met een inkomen op bijstandsniveau, is het sappelen. Ik heb een huisje met een hypotheek en al die vaste lasten gaan gewoon door. Ik kon financieel steeds minder en daardoor kwamen mijn afspraken met vrienden ook op een laag pitje te staan. We kwamen nog wel eens bij elkaar over de vloer, maar een bioscoopje pakken of uit eten gaan, dat zit er al heel lang niet in. En uiteindelijk maken mensen plannen zonder jou, en vereenzaam je. Dat ben ik. Op een gegeven moment verloor ik de moed om nog initiatieven te nemen om een baan te zoeken. Steeds meer mensen in mijn omgeving werden werkeloos en voor mij zijn er tien anderen. Totdat ik op een gegeven moment in contact kwam met Dress for Success. Daar nam ik deel aan een workshop ‘Kleding- en kleuradvies’. Er ging een nieuwe wereld voor me open. De vrijwilligers hadden aandacht voor mij als mens en voor mijn verhaal. Hoewel ik nog geen concreet sollicitatiegesprek gepland had, mocht ik toch deelnemen aan de workshop. “Zie het maar als een eerste stap op de weg terug”, zeiden ze tegen me. Dank je wel Dress for Success; deze workshop heeft mijn leven letterlijk weer een beetje kleur gegeven.’

Ik wil kleding doneren

Icon box description

Ik wil sponsor worden

Icon box description

Ik wil vrijwilliger worden

Icon box description