Interview vrijwilliger Dress for Success Leiden

Vrijwilliger bij Dress for Success Leiden

Saskia Ridder

 

Wijkbewoner Joke Meinesz werkt al jaren als vrijwilliger bij Dress for Success, een organisatie die mensen met een smalle beurs helpt bij solliciteren door te zorgen voor representatieve kleding. “Je ziet mensen groeien voor de spiegel, dit is zulk dankbaar werk. Oprechte aandacht en goede kleding doen veel goeds voor het zelfvertrouwen.”

 

Na een aantal jaar van vele omzwervingen, kwam Joke in 2005 terug naar Nederland, in onze regio waar ze bijna niemand kende. “Ik wilde aan de slag, mensen leren kennen, leuke dingen doen.’ Werken hoefde gezien haar leeftijd niet meer, dus ging ze op jacht naar vrijwilligerswerk dat haar voldoening gaf. Inmiddels is ze alweer dertien jaar een van de vaste gezichten van ‘Dress for Success’. Joke: “Ik heb twintig jaar in modezaken gewerkt, meestal in het wat duurdere segment. Ik vond dat fijn om te doen. Je maakt kortstondig maar goed contact met je klanten, werkt vaak met leuke collega’s en ik vind het geweldig om te zien als mensen blij zijn met hun nieuwe kleding. Dus toen ik hoorde van ‘Dress for Success’, wist ik dat ik daar aan de slag wilde.”

Kosteloos advies
Bij Dress for Success krijgen mensen met een smalle beurs kosteloos advies en een set nette representatieve kleding voor hun sollicitatie. De winkel aan de Leidse Janvossensteeg is een plaatje; prachtige kleding, alles netjes opgehangen en er zijn ook kleedhokjes net zoals in een ‘echte’ kledingwinkel. Natuurlijk krijgt Joke nu met een heel ander publiek te maken dan vroeger, maar het effect is vaak hetzelfde. “Je ziet mensen ‘groeien’ voor de spiegel; er verschijnt een sprankje in hun ogen, de schouders gaan net wat rechter, er komt een glimlach op het gezicht. Oprechte aandacht, een luisterend oor en natuurlijk mooie kleding doen veel goeds voor het zelfvertrouwen. 

En dat is precies waar ik zoveel plezier aan beleef. We werken hier vooral met dankbare blije mensen. En wat natuurlijk scheelt: ze hoeven er niet voor te betalen.”

Kleding en sollicitatiesucces
Joke is 76 jaren jong en werkt één dagdeel per week in de winkel, meestal de donderdag. In totaal zijn er zo'n 20 vrijwilligers. Een deel van hen staat in de winkel en ontvangt gasten, een ander deel zorgt voor bijvoorbeeld de pr, de website en de contacten met de landelijke organisatie, modebedrijven die niet verkochte kleding leveren en doorverwijzers. 

(Foto: Rob Beurse)

In totaal zijn er negen winkels in Nederland, maar het concept komt uit Amerika. De basis: passende kleding voor mensen met een smalle beurs die moeten solliciteren. Joke: “Als je al een tijdje van een klein budget moet leven, is er al langere tijd weinig ruimte en noodzaak om geschikte nette kleding te kopen. Er hangt dan meestal ook niet veel knaps meer in je kast. Terwijl je tijdens een sollicitatie wél een goede indruk wil maken. En uit onderzoek blijkt: kleding is een belangrijk aspect van sollicitatiesucces.”

Schroom niet nodig

Mensen die bij Dress for Success aankloppen, komen altijd op afspraak en zijn doorverwezen door instanties als het UWV, SVB of DZB. Joke en haar collega’s hebben dan al enige informatie gekregen, bijvoorbeeld op welke functie ze gaan solliciteren. Joke vertelt dat het intakegesprek heel belangrijk is. “Mensen hebben toch vaak enige schroom om hier over de drempel te stappen, dus we stellen ze eerst op hun gemak. Omdat we op afspraak werken, is zo iemand de enige gast en wij hebben dan alle tijd. Meestal zie je ze langzaam ontspannen. Gelukkig maar, want schroom is nergens voor nodig. Echt, ik werk hier nu zo lang dat ik het kan weten: iedereen kan door pech of vervelende gebeurtenissen in deze nare situatie terechtkomen. Ook als je hoogopgeleid bent, of 30 jaar werkervaring hebt, of eerder succesvol bent geweest.”

Pareltjes en casual-plus

Dress for Success zit aan de Janvossensteeg, vlak achter de Haarlemmerstraat. Jammer  genoeg hebben Joke en haar collega’s op deze locatie geen opslagruimte meer. Dat betekent dat ze heel kieskeurig moeten zijn met wat ze aan kleding aannemen. “Vroeger deden we nog wel eens een verkoop zodat we met de opbrengst wat basics konden kopen. Dat kan nu niet meer. Dus als mensen hun kleding willen brengen: graag, maar het moet echt heel en netjes zijn en natuurlijk representatief zijn voor mensen die gaan solliciteren. We zijn kritisch: alleen de ‘pareltjes’ zijn welkom. Casual-plus noemen we het ook wel eens. Schoenen, tassen en accessoires zijn ook welkom. En, we zijn er voor dames en heren, voor jong en iets ouder.”

 

Meer weten?
Check de website www.dressforsucces.nl.

Dit initiatief helpen? Bel of mail voor een afspraak om nette en representatieve kleding te

brengen:

winkel.leiden@dressforsuccess.nl

06 – 41 2323 72.

 

Doneren kan ook.
Dress for Success heeft een ANBI-status.