Genoeg kleding in de kast in Leiden

Genoeg Kleding
Rubriek over Duurzaam Leven en Wonen van Ellen Massaro

We hebben meer kleding dan nodig is. Voor elke gelegenheid of seizoen hebben we vaak verschillende exemplaren in diverse kleuren. Met  overvolle kledingkasten tot gevolg.
Kledingrecyclingbedrijven draaien op volle toeren. Bewuster omgaan met kleding kan een oplossing zijn voor jouw overvolle kast én voor het milieu.

(Foto Rob Beurse)

Over het algemeen draag je maar 20 procent van je kleding. De overige 80 procent draag je nauwelijks of wordt  hoogstwaar-schijnlijk nóóit meer door jou gedragen. Ken je de methode van de Marie Kondo? Hou alleen die spullen waar je blij van wordt! Kijk dus eens kritisch wat je weg kunt doen. Courtney Carver heeft Project 333 bedacht. Vier keer per jaar kies je 33 kledingstukken, inclusief jassen en schoenen, en die draag je drie maanden. De rest wordt tijdelijk opgeborgen. Zo besef je wat je echt draagt en wat goed met elkaar combineert. Je waardeert de kleding meer en gaat  waarschijnlijk ook minder kopen. Dus is het ook goed voor je portemonnee! 

Langer leven
Er zijn genoeg kringloop- en tweedehands-winkels in Leiden waar je je overtollige kleding naartoe kunt brengen. Hou er wel rekening mee dat inkopers selectief kunnen zijn. Maar ingenomen kleding krijgt een langer leven. Of is een kledingruilparty misschien iets voor jou? De jongere generaties doen dat al heel vaak. Op www.milieucentraal.nl
staan tips voor een ruilhappening. En denk bij nog mooie kleding ook eens aan de organisatie
Dress for Success. Daar  kunnen  werk-zoekenden met een minimum inkomen kleding uitzoeken om goed voor de dag te komen bij sollicitaties. Kijk voor informatie op: www.dressforsuccess.nl (ook in Leiden!).
In Amsterdam is zelfs de kledingbiblio-theek Lena, waar je een complete garderobe kunt lenen als je graag vaak iets anders draagt. Een succesvol initiatief dat in de top van de Duurzame Bedrijven staat. Neem een kijkje op:
www.lena-library.com.

De kleding die je in de kledingcontainers van bij-voorbeeld Sympany stopt, blijft óók in de kring-loop. Ze verkopen wat nog draagbaar is en recyclen wat overblijft. Het geld dat ze ermee verdienen, investeren ze in innovatie. Zo maken ze van elk stukje stof weer iets waardevols. Er wordt veel geëxperimenteerd met oude kleding als grondstof voor nieuwe materialen. Kijk eens op hun website:
www.sympany.nl

Met de feestdagen in aantocht is kledingruil of tweedehands een optie. Alles is anders dit jaar, dus doe dat ook eens. Heb je moeite met het dragen van tweedehands kleding? Denk dan
aan deze uitspraak: “Na de eerste keer dragen is je nieuwe spijkerbroek ook tweedehands.”


Voor reacties of meer tips: stuur een mail naar ellen@ellenmassaro.nl

Praktische tips op een rijtje:

  1. Koop een tijdje geen nieuwe kleding. Als je minder koopt, wordt er ook minder gepro-duceerd en dat is beter voor het milieu.
  2. Koop kleding die duurzaam gemaakt is, en qua model en materiaal tijdloos is. Op www.milieucentraal.nl staan tips.
  3. Koop tweedehands kleding.
  4. Maak zelf kleding of maak iets van (de stof van) oude kleding.
  5. Doneer kleding aan de kledingbak, kringloop of goede doelen.