Interview: Iemand zien stralen in een goed passende outfit is onbetaalbaar

Wie is Reeham?

Reeham Khalil | Egyptische Nationaliteit | Werkzaam bij HR Dow Terneuzen | 3 jaar vrijwilliger bij Dress for Success Terneuzen | Momenteel: Suiter, voorheen stuurgroep Evenementen & Trainingen | Diplomaat | Heeft een oog voor kledingvoorschriften en uiterlijk voor verschillende banen

 

Wat is een suiting?

Een goede eerste indruk maak je maar één keer. Dress for Success geeft advies over persoonlijke presentatie, uitstraling en kleding.

Een suiting is een persoonlijk presentatie-advies met als uitkomst een mooie set passende, representatieve kleding door een ervaren klantadviseur. Je krijgt advies over je presentatie en uitstraling. En je ontvangt gratis een set kleding die past bij de functie waarop je solliciteert en waar je je goed in voelt. Zo ga je vol zelfvertrouwen op pad.

 

Interview

Interviewer (I): Hallo Reeham, bedankt dat je de tijd neemt voor dit interview. Laten we meteen beginnen. Waarom besloot je je aan te melden als vrijwilliger voor Dress for Success Terneuzen?

Reeham: Natuurlijk, graag! Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door kleding en stijl. Toen ik hoorde over Dress for Success en hun missie om mensen te helpen bij het vinden van werk, wist ik dat ik mijn passie kon inzetten om anderen te ondersteunen. Het idee dat ik iemand kan helpen om zich zelfverzekerd en professioneel te kleden voor een sollicitatiegesprek of een nieuwe baan, sprak me enorm aan.

I: Dat klinkt geweldig! Wat is het meest gedenkwaardige moment dat je hebt meegemaakt als Suiter?

R: Er zijn zoveel mooie momenten geweest, maar een van de meest gedenkwaardige was tijdens mijn eerste suiting-sessie. De kandidaat kwam naar onze winkel en was zo tevreden met de hele ervaring. Het gaat niet alleen om de kleding, maar ook om het menselijke aspect. Het gevoel van erbij kunnen en willen horen. Iemand zien stralen in een goed passende outfit is onbetaalbaar, dat is waarom ik dit doe.

I: Prachtig! Laten we het hebben over je aanpak bij het selecteren van outfits voor klanten. Hoe zorg je ervoor dat je hun individuele wensen begrijpt?

R: Bij het selecteren van een outfit is het essentieel om de klant goed te begrijpen. Daarvoor volg ik de volgende stappen:

 1. Warm welkom: Ik begin altijd met een warm welkom. We gaan zitten, nemen een drankje en maken het comfortabel. De eerste indruk legt de basis voor een dieper begrip van hun stijl, voorkeuren en doelen. Ik wil dat de klant zich op zijn gemak voelt en open durft te zijn over wat hij of zij wilt.
 2. Open vragen: Ik stel open vragen om hun voorkeuren te begrijpen. Wat dragen ze graag? Waar hebben ze de outfit voor nodig?
 3. Lichaamsvormanalyse: Ik kijk naar hun lichaamsvorm en kies kleding die hun sterke punten benadrukt en eventuele onzekerheden in balans brengen.
 4. Kleuranalyse: Ik selecteer kleuren op basis van hun haarkleur en huidskleur. Koele of warme ondertonen kunnen een groot verschil maken in hoe iemand eruitziet.

I: Goed advies, hoe zorg je ervoor dat de kleding, die volgens jou de klant flatteert, ook geschikt is voor professionele doeleinden?

Reeham: Het selecteren van de juiste kleding voor klanten is een belangrijk onderdeel van de suiting. Hier zijn enkele strategieën die ik gebruik:

 1. Afstemmen op de persoon en de gelegenheid: Het belangrijkste is dat de kleding bij de persoon en de situatie past. Ik houd rekening met de bedrijfscultuur en adviseer klanten om iets formeler te zijn dan hun dagelijkse stijl. Klanten kunnen twee outfits kiezen. Eén voor sollicitatiegesprekken en één voor het werk. Zo zijn ze goed voorbereid op verschillende situaties, hier speel ik ook op in met het uitzoeken van de juiste outfit.
 2. Trends en inspiratie: Voordat ik een klant ontmoet, doe ik onderzoek naar de laatste modetrends en kleurenpaletten. Momenteel zijn lichte roze tinten in combinatie met zwart, licht beige en rood populair. Polkadots zijn ook veelzijdig en tijdloos.
 3. Pasvorm: Tijdens een suiting laat ik klanten verschillende stukken passen om te zien wat het beste bij hen past. Soms moet ik hen overtuigen een nieuwe pasvorm te proberen die hen eigenlijk beter staat.
 4. Mix en match: Ik moedig klanten aan om te experimenteren: een goede jeans of een maxi-rok kan bijvoorbeeld veelzijdig zijn. Door verschillende items te combineren, kunnen ze nieuwe looks creëren. Ik bied verschillende kleuren en texturen aan tijdens het passen van de outfit. Dit geeft hen de mogelijkheid om een gevarieerde garderobe op te bouwen.
 5. Accessoires en laagjes: Ten slotte, door te spelen met accessoires en laagjes kunnen we een outfit interessanter maken en een meer samenhangende look creëren.

Interviewer (I): Reeham, als laatste vraag, wat zijn jouw tips voor klanten die op zoek zijn naar professionele kleding en een stijlvolle uitstraling?

Reeham: Zeker, hier zijn enkele waardevolle adviezen:

 1. Bedrijfsonderzoek: Het is niet alleen het bedrijf dat een achtergrondcheck doet, maar jij moet hetzelfde doen voor het bedrijf. Waar bevindt de functie zich? Is het HR op een fabrieksvloer of bij een advocatenkantoor? Dit maakt een groot verschil in de verwachte dresscode.
 2. Perfecte dresscode: Een perfecte dresscode is een mix van trends, jouw persoonlijkheid en het type werk. Kies een outfit waarin je je gegrond en comfortabel voelt, maar die ook past bij de professionele omgeving.
 3. Wees jezelf en flexibel: Wees authentiek. Flexibiliteit is ook belangrijk, vooral als je een nieuwe rol aanneemt. Pas je stijl aan op basis van de situatie.
 4. Een rijke garderobe: Investeer in een gevarieerde kledingkast. Dit ontgrendelt je volledige stijlpotentieel. Mix en match verschillende items om steeds nieuwe looks te creëren.

I: Geweldige tips, Reeham! Dank je wel voor het delen van je inzichten.

R: Graag gedaan! Ik hoop dat dit anderen helpt om zelfverzekerd en stijlvol voor de dag te komen.  En vergeet niet, trek de outfit vol zelfvertrouwen aan naar de sollicatie, je kunt dit!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.