Van onze Eindhovense gastcolumnist Anke van Luyt: “What I see is what you get…”

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 12:11

Ze moeten me maar nemen zoals ik ben …

YES! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En dan ontvang van je van Dress for Success ook nog eens een uitnodiging om een advies te krijgen over je uiterlijke presentatie. Wat moet je je daar dan bij voorstellen? Je hebt toch alle benodigde kennis en kunde in huis voor deze job? Ze moeten je maar nemen zoals je bent …

Wij mensen denken graag dat rationeel denken ons leven bepaalt. We zijn tenslotte heer en meester over onze eigen gedachten, toch? Dat blijkt minder het geval te zijn dan we zouden willen. Onze hersenen kunnen maar een beperkte hoeveel informatie tegelijk aan. Vandaar dat het meeste van wat we elke dag denken en dan doen voor 95%  op de automatische piloot gaat. Zo ook het verwerken van een eerste indruk. Op basis van beperkte informatie, nl. jouw uiterlijke verschijningsvorm, koppelt de ander er (schrik niet), binnen 100 milliseconden, onbewust allerlei kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen aan … of juist niet!

Ons brein is vanuit de oertijd zo ingericht dat het plaatje (lees: jouw uiterlijke verschijningsvorm) altijd voorrang heeft. Je moest immers in een oogopslag zien of de persoon die je tegenkwam het goed met je voor had, dat was van levensbelang. Beelden worden daarom 60.000 x sneller door het brein verwerkt en krijgen automatisch voorrang op alle andere hersenprocessen bij een ontmoeting. Het gaat zelfs zover dat we van woorden plaatjes maken in ons hoofd. Als ik tegen je zeg: ”Ik heb een hond”, welk plaatje verschijnt er dan in je brein? Een moderne antiallergische Labradoodle, een eigenwijze teckel, een vertederend bastaardje? En ja, zoals je kunt lezen maakt ons brein bij iedere hond een koppeling naar de best bekende eigenschap, en diezelfde koppeling maak ik ook als ik jou ontmoet. Welke goede eigenschap van jezelf wil jij in de etalage zetten?

Je uiterlijke verschijningsvorm draagt er aan bij of je advies, je ideeën en je werkzaamheden op waarde worden geschat. Wil jij in aanmerking komen voor de gewenste baan? Zie er dan uit alsof je er al werkt! Hoe doe je dat? Nou daar komt de expertise van Dress for Success om de hoek kijken. Geef je met een open mind over aan de kennis en kunde van deze professionele kledingadviseurs. Zij zijn experts op het gebied van onbewuste beeldvorming, ze weten waar degene op let waarmee jij een sollicitatiegesprek krijgt. Ze moeten je inderdaad nemen zoals je bent en met de juiste “verpakking” sta jij al met 1-0 voor! 

 

Met goedgeklede groet,

 

Anke van Luijt

Trainer/spreker

Onbewuste Beeldvorming

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.