Tijden veranderen! column Alice, klantadviseur Dress forSuccess Eindhoven

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 13:15

Tijden veranderen!

 

“Jullie zouden mij heel erg blij maken met een kostuum” zegt de man die tegenover ons zit. Dit is duidelijke taal! Wij zien allerlei klanten binnenkomen en deze meneer is zeker van zichzelf en straalt dat ook uit.

 

De persoon in kwestie is door allerlei omstandigheden al jaren niet meer werkzaam geweest in het bedrijfsleven en heeft een plaatje voor ogen hoe hij zijn werk in het bedrijfsleven weer op gaat pakken. Een pak, compleet met stropdas, is wat hij voor zich ziet.

 

Tijden veranderen! Aan ons de taak om binnen anderhalf uur deze man tevreden maar ook op de juiste manier gekleed naar zijn sollicitatiegesprek te laten gaan. Dit vergt tact en ervaring. Gelukkig beschikken wij hierover als klantenadviseurs in ruime mate.

 

De bedrijfscultuur is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Hierbij doel ik niet op de 'corona-zoom-cultuur', als deze uitdrukking al bestaat, maar de tendens die al jaren gaande is. In mijn eigen tijd als directiesecretaresse verruilde ik mijn naaldhakken alleen in de pauze voor gemakkelijke gympen om de hakken te sparen voor de kinderkopjes in de binnenstad. Nu zie je bijna alleen nog hele hoge hakken onder de tafel bij de, overigens zittende, dames van de talkshows.

De presentatie van jezelf blijft altijd heel belangrijk: “kleren maken de mens” en dat is “een waarheid als een koe”.

In de herenmode worden stropdassen in Nederland bijna alleen nog maar gebruikt voor bruiloften en begrafenissen en in een traditionele omgeving als de Tweede Kamer.

Dress for Success gaat natuurlijk ook mee met het veranderende kledingbeeld op de werkvloer. Zouden wij voorheen stoere boots en 'fliebelige' rokjes aan een ander goed doel doneren, tegenwoordig vinden deze een prima plek tussen de strakke rokken en broekpakken die ook nog altijd prima kunnen. En waar bij de heren de omslag aan de broekspijp echt niet meer kan en het aantal centimeters rond de kuiten steeds minder stof behelst, neemt bij de dames de stof juist weer toe. Wijde jurken en oversized truien en blouses; het kan en mag allemaal. Maar…. natuurlijk is er altijd een maar: het is van wezenlijk belang om de juiste kleding, de juiste toon, te vinden die past binnen de cultuur van het bedrijf waar onze klanten gaan solliciteren.

 

Terug naar onze zelfverzekerde man met het plaatje in zijn hoofd. Hij kon zich inleven in het beeld dat wij hem schetsten, namelijk een gevalletje van overdressed gekleed gaan. In zijn geval zou de kans heel groot zijn dat hij in een kostuum formeler gekleed zou zijn dan de persoon die hem de baan zou kunnen aanbieden. Heel erg blij was hij met het door ons voorgestelde compromis van een hippe broek met een modieuze, smalle pijp, daarbij een colbert en fris overhemd. Schoenen en riem maakten de outfit compleet. Missie geslaagd. Hopelijk heeft hij de baan gekregen!