'Hoe kleding je een positieve boost kan geven' column Anke van Luyt

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 12:24

Hoe kleding je een positieve boost kan geven

 

Het is gemakkelijk om kleding te zien als louter bedekking, of het middel waarmee we ons imago op andere mensen projecteren. Maar studies hebben aangetoond dat kleding echt kan veranderen hoe we denken en voelen. Kleding kan ons zelfs een heuse positieve boost geven.

Als je ooit een ziekenhuispatiënt bent geweest die gedwongen werd een vormloos, blauw operatiehemd te dragen dat aan de achterkant wijd open staat, herinner jij je misschien nog hoe volgzaam en hulpeloos jij je voelde. Of misschien heb je de anonimiteit gevoeld die ontstaat als je een uniform aantrekt, of de kracht van het dragen van een goed gesneden pak.

Nog een goed voorbeeld: Bij het dragen van een Superman T-shirt beoordelen studenten zichzelf als sympathieker en meer superieur aan andere studenten. Toen hen werd gevraagd om in te schatten hoeveel ze fysiek konden tillen, dachten degenen in een Superman-T-shirt dat ze sterker waren dan studenten in een gewoon T-shirt of in hun eigen kleding. Probeer het eens uit op je kinderen 😊

Dit alles toont aan dat onze innerlijke mentale processen en percepties kunnen worden gestimuleerd door onze kleding, omdat we de symbolische betekenis van onze buitenste lagen internaliseren. Met andere woorden: we gaan ons gedragen naar hetgeen we dragen.

Wat we dragen heeft dus cognitieve, sociale en emotionele gevolgen. Onderzoek ontdekte een  verband tussen de stemmingstoestanden van vrouwen en hun kledingkeuzes. De vrouwen droegen vaker een spijkerbroek als ze zich somber of depressief voelden. Ook onopvallende kleuren als zwart, grijs en beige krijgen dan de voorkeur. Wanneer vrouwen gestrest zijn, wordt hun wereld letterlijk kleiner en dragen ze nog slechts 10% van hun garderobe. 60% van de vrouwen die niet lekker in hun vel zitten dragen te ruime kleding.

Neerslachtigheid kun je begrenzen door iedere dag een ritueel te maken door  jezelf en je kleding te verzorgen. Het lijkt een stap van niks maar het heeft positieve gevolgen voor je welzijn.

Kleding kan genezend werken: Uit onderzoek blijkt dat patiënten in het ziekenhuis sneller herstellen wanneer ze hun pyjama opbergen en hun gewone outfits aandoen.

Speelse patronen zoals stippen, strepen of abstracte prints kunnen de zorgeloze gevoelens die we in de kindertijd hebben ervaren doen herleven.

Onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van een vleugje kleur aan je outfit een geweldige manier is om je welzijn en zelfrespect te vergroten. Als je je niet op je best voelt, vermijdt dan om geheel gekleed te gaan in een neutrale (schut)kleur.

Men associeert gevoelens van kalmte door het dragen van katoen (41%) en linnen (31%) wat aantoont dat natuurlijke vezels sterkere associaties hebben met positieve emoties dan door de mens gemaakte materialen.

Kleuren die in de natuur voorkomen (hemelsblauw, bladgroen, zonnegeel) verbinden ons met de natuurlijke wereld, beschermen ons tegen negatieve emoties en geven een extra energieboost!

Doe er je voordeel mee !