You are up to no good in your anonymous hood…, column Anke van Luyt Dress for Success Eindhoven

Gepubliceerd op 1 december 2021 om 10:47

You are up to no good in your anonymous hood…

Nu het wederom van ons gevraagd wordt om vanuit thuis te werken, komt ook onze favoriete ‘troostkleding’ weer uit de kast: De hoodie! Het is een van de meest praktische kledingstukken, deze outlaw in ieders garderobe; het zit comfortabel en is lekker warm  Daarentegen heeft de hoodie ook een decennialange reputatie als de ‘bad boy’ van onze kledingkast. Voordat je hem draagt in contact met de ander, even een stukje historie…

Het sweatshirt met capuchon is een praktisch kledingstuk dat in de jaren dertig als eerste door de firma Champion werd vervaardigd om arbeiders in de bitterkoude pakhuizen van New York warm te houden.  Gedurende de 50- en 60iger jaren zag je de hoodie uitsluitend terug als sportkleding op universiteiten en op militaire academies in de VS.

Pas in de jaren 70 en 80 worden hoodies door de Rapcultuur geadopteerd. De Rapcultuur viert het verzet, het vertelt de ervaring van sociale uitsluiting. Muzikaal en stilistisch projecteert het zowel dreiging en gevaar als woede. De hoodie werd daarmee hét symbool van verzet, net zoals de zwarte koltruien van the Black Panters of de leren jassen uit de Punkscene.

In juni 2011 lanceerde de politie in WynnumBrisbane, een "Hoodie Free Zone"-initiatief, waarbij winkeliers werden aangemoedigd om hoodie-dragers te vragen om te vertrekken, in verband met de vele overvallen, zodat niemand zijn gezicht kon verbergen voor de CCTV camera’s.

Daarnaast is de hoodie het meeste gedragen kledingstuk in de veelal introverte IT wereld, het benadrukt het solistische karakter van de programmeur. De hoodie is voor Zuckerberg wat zwarte coltruien en jeans waren voor Steve Jobs. Naast het grijze T-shirt en de sneaker geeft Zuckerberg met zijn hoodie deze visuele que, om zijn reputatie als 'hacker' niet te verliezen.

Afhankelijk van de context kan een hoodie dus een symbool zijn van sociaal onrecht, gebruikt worden voor anonimiteit; denk aan de foto’s van de recent uitgebroken rellen, een comfortabele troosttrui, of een vermomming voor een crimineel.  

Voordat ik je nu weer online tref in je favoriete troost-hoodie, denk even aan het volgende: Een Hoodie sluit je op in jezelf, en sluit je af van de ander. Hoe kan ik er dan van overtuigd raken dat je over sociale- en communicatieve vaardigheden beschikt? De meest gevraagde skills anno 2022 …