Hoe de generatie Z het modebeeld veranderd - Column Anke van Luijt voor Dress for Success Eindhoven

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 10:54

Hoe de generatie Z het modebeeld veranderd

De skinny jeans mag in de kledingcontainer, na 15 jaar het straatbeeld te hebben gedomineerd wordt deze loei strakke jeans voorgoed verbannen! Jongeren, lees de generatie Z (1997-2012), bewijzen in realtime dat ze een trend kunnen starten of beëindigen.

Mode wordt gedreven door een kringloop. Steeds wanneer een grote groep een trend heeft omarmd, komt een tegengestelde trend als reactie hierop. Dit is in een stroomversnelling gekomen doordat de generatie Z op de socials de skinny als zó uncool en zo 2018 heeft bestempeld. Niet in de laatste plaats omdat het elastaan dat in een gewone skinny jeans zit, niet te recyclen is en zeer slecht is voor de planeet - en dat hangt op z'n beurt weer samen met het milieu gedachtengoed van generatie Z.

Onze perceptie van wat er cool uitziet is verschoven dankzij de posts van onze jonge generatie op TikTok en Instagram. Het zijn niet langer de grote modehuizen die bepalen wat we dragen, maar het straatbeeld. En hoewel je misschien een beetje teleurgesteld bent dat de skinny jeans niet meer je denim levenspartner is, is een grotere verschuiving in de mode wel altijd spannend. Met de doorzettende trend van de straight fit jeans (rechte pijp) en de wijde flared jeans is er sprake van een figuurlijke én letterlijke grote verschuiving

Ook de Corona pandemie heeft hier alles mee te maken. De vele thuiswerkers die in joggingpak of pyjamabroek achter de laptop zaten, ontdekten het comfort van wijdere kleding. Nu het erop lijkt dat, na een recessie in de kledingverkoop de afgelopen jaren, mensen weer zin krijgen in nieuwe kleding, blijkt dat ze het gesmaakte comfort niet meer te willen opgeven. Werd de een door veel te sporten in de herwonnen vrije tijd een stuk slanker, de ander kwam door het vele thuiszitten juist aan – en zag alle broeken die vroeger los zaten onbedoeld veranderen in skinny’s. In beide gevallen doet de nieuwe jeans trend recht aan zowel het slanke -als het wat vollere silhouet omdat deze het lichaam optisch weer in balans brengen.

Echter, veranderd het silhouet van de onderkant dan dient de bovenkant ook aangepast te worden. Werden er bij strakke jeans vaak wijde shirts gedragen, boven de wijdere broeken kiezen modebewuste kopers liever voor wat meer vormvolgende tops voor een minder boxy silhouet.

Voor mij een opluchting, de skinny jeans was bedoeld om te pronken met je rondingen, maar ik voelde me als een in spijkerstof gehuld worstenbroodje! Thnx Gen.Z!