Het nieuwe elan? column Anke van Luyt Dress for Success Eindhoven

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 09:49

De bordesfoto Rutte IV

Natuurlijk hebben we momenteel heel andere zaken aan ons hoofd: hoe overleven we de coronacrises, bestaan straks de winkels nog, houdt de horeca het hoofd boven water, het milieu, de stikstofcrisis, wel of geen booster? etc. Desondanks wil ik graag met u de bordesfoto van Rutte 4 eens tegen het licht houden. Het kabinet van Rutte 4 belooft ons immers een ‘nieuw elan’. Nieuwe levendigheid, levenskracht, vuur, bezieling, enthousiasme en flair …  Een hoeverre dragen ze dat uit in hun kleedgedrag, op deze allereerste gelegenheid waarbij zij zich presenteren? Je krijgt maar een keer een kans voor een eerste indruk… toch?   

Het vertrouwen in de politiek zijn we inmiddels behoorlijk kwijt, dat zakte eind 2021 naar slechts 26% leren ons de peilingen. Een opmerkelijke uitspraak die ik las: “Ze zitten er alleen maar voor hun eigen gewin“ …  Maar….tatatada…. 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' is het nieuwe motto van Rutte 4. In hoeverre geven de zojuist beëdigde ministers visueel uiting aan dit nieuwe motto? Zoals een wasmiddel zijn verpakking aanpast als het meer milieuvriendelijk wordt, zo kan een minister zijn verpakking aanpassen als er een nieuwe slogan gepresenteerd wordt. Daad bij het woord voegen, meer toegankelijkheid tonen in kleurgebruik en materiaalkeuze bijvoorbeeld.

De donkerblauwe pakken vieren echter weer hoogtij bij de heren. Het pak: het symbool van dominante hegemonische mannelijkheid, de meeste vrouwen weer zonder jasje, ach, statusverschil moet er zijn, wat kan jou het schelen dat ze je in het buitenland weer voor secretaresse aanzien...

Stemmige kleur, zoals het protocol voorschrijft. De psychologie achter de kleur donkerblauw is die van de betrouwbaarheid. Maar, zag men vroeger de meeste mannelijke politici in het veel minder opvallende grijs - wat in de kleurenleer staat voor: zonder pretenties, wijsheid en 'hoor mijn boodschap' -, nu viert het blauw hoogtij - een kleur die gebruikt wordt in de commerciële wereld. Het communiceert 'zie mij', met de nadruk op mij! Oef, hoe rijm ik dat met ‘omzien naar elkaar’? Daar bekruipt me toch een beetje het gevoel dat dat ‘eigen gewin’ een hardnekkig dingetje is… Blauw representeert namelijk ook het rationele, het koele, het koude, het afstandelijke en dat in een tijd waarin we de verbinding zoeken, sterker nog de verbinding nodig hebben, wil het vertrouwen in de politiek hersteld worden.

Minister de Jonge draagt dit keer een minder opvallend paar schoenen, was hij alle media aandacht omtrent zijn verschijning beu? Hij had immers de pers alweer gehaald met zijn coronakapsel en een potje gel? Of heeft iemand hem op de vingers getikt?

Tja, en dan staat het protocol; ‘stemmige kleur’ haaks op de ‘nieuwe elan’! De hoofdprijs voor Flair gaat op deze bordesfoto beslist naar de lichtgevende fuchsia roze jurk van CDA’ster Karien van Gennip, de nieuwe minister van Sociale Zaken. Deze kleur communiceert een en al vrolijkheid en vrouwelijkheid, een exotische kleur, spannend en hartstochtelijk! Is dat een voorbode van wat we van haar mogen verwachten? Ze kijkt zeker ‘uit naar de toekomst’ althans voor dit jaar, want ik voorspel u, fuchsia roze is een kleur die we deze zomer veel gaan zien!

Over flair gesproken; De troostprijs voor het ontbreken van flair en het meest slecht zittende pak gaat naar Henk Staghouwer. Met een te krap jasje (Coronakilo’s?) en te lange broekspijpen (een knikje mag, geen hele Volvo kreukelzone) laat deze minister van Landbouw niet zien dat hij oog heeft voor detail.

Helemaal linksboven op de trap ziet u de oud-voorzitter van de VVD, Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in een prachtig, goed passend winterwit pak. Frans Molenaar zou er verrukt van gaan kirren. Draagt ze dit in navolging van de vicepresident van Amerika Kamala Harris, die dezelfde kleur droeg bij haar inauguratie? Mrs. Harris heeft middels dit witte pak haar steun willen betuigen aan de zgn. ‘Suffragettes’ vrouwen die op vreedzame wijze strijden voor het kiesrecht. Of zou het witte winterpak van Van der Wal symbool staan voor onschuld, vrede en deugdzaamheid, de tijd zal het ons leren. 

Kajsa Ollongren laat hier een kans liggen, om aansluiting te krijgen bij de medewerkers van Defensie was een outfit in legergroen een sympathieke knipoog geweest ... 'Omzien naar elkaar' was het toch?

Mijn sympathie gaat echter uit naar Micky Adriaanse, de nieuwe VVD minister van Economische Zaken, zij doet zich tenminste niet beter voor dan hoe de economie er momenteel voorstaat: een te krap jasje en een vrijetijdspantalon… beter had ze het niet kunnen visualiseren!