Anke van Luyt, columnist en ambassadeur Dress for Success Eindhoven stelt zich voor.

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 16:06

Ik werd vanochtend gebeld door Bertine Oudesluijs, met de mededeling dat ik mij officieel Ambassadeur van Dress for Success mag noemen.

Wat een eretitel, ik word daar heel stil van … Maandelijks mag ik een column schrijven voor deze prachtige non-profit organisatie die helaas nodig is.  

Want voor sommige onder ons is het leven niet altijd even aardig. Ook ik heb die periodes in mijn leven gekend. Periodes waarin ik, als ras optimist, ook niet meer wist hoe ik dat symbolische lege glas weer vol moest krijgen. Hoe oppervlakkig het ook mag klinken, mijn kledingkast was in die donkere tijden mijn beste vriend.

Want als je er iedere dag wat werk van maakt hoe dat je eruit ziet, krijg je door je spiegelbeeld steeds weer een positieve impuls. Kleding is namelijk zoveel meer dan alleen je omhulsel.

Kleding bepaalt onbewust je stemming, de door jouw gekozen outfit laat aan jezelf en anderen zien hoe je in het leven staat. Ik heb daar mijn vak van gemaakt en ben al 23 jaar werkzaam als trainer/spreker en dagvoorzitter. Ik train het bedrijfsleven met trainingen als Dress Your Future; hoe zie jij jezelf, hoe ziet die ander je en hoe wil je gezien worden? Onbewuste Beeldvorming heet dat. Dat hele marketingafdelingen zich richten op de verpakking van een nieuw merk chips vinden we heel vanzelfsprekend, maar dat diezelfde technieken zoals kleur-, stijl- en materiaalkeuze, toegepast kunnen worden op kleding vinden we doorgaans maar een ijdele bezigheid. Ons onbewuste brein denkt daar heel anders over en heeft een verkorte route waarin we het uiterlijk van onszelf en de ander scannen: hiervoor is o.a. de Posterieure Cinqulate Cortex (PCC) verantwoordelijk. Dit is de zetel van onze economische besluitvorming, deze kent (zakelijke) waarde toe aan de betreffende visuele stimuli, zeg maar “het plaatje” wat je neerzet. Dit is door ons bewustzijn niet te beïnvloeden. Dus is het zaak je uiterlijk voor jezelf en de ander al voor je laten spreken, voordat je nog maar een woord hebt gezegd. Je kennis en kunde aan de oppervlakte krijgen is een vak op zich, een onderschat vak. De vakvrouwen bij Dress for Success beheersen dit vak, ze kunnen toveren, zelfvertrouwen toveren! Dat blijkt iedere keer weer als iemand met een brede glimlach het pand verlaat, omdat zij hun beste ik zojuist in de spiegel hebben aangekeken. Daarom ben ik rete trots om als hun ambassadeur naar buiten te mogen treden, je bent namelijk zoveel meer dan je uitkering!

 

Met sympathieke groet,

Anke van Luijt

Officieel Ambassadeur van Dress for Success